Minimalismul in amenajarile interioare a inceput sa devina popular si in Romania. Multe persoane gasesc acest concept atractiv din punct de vedere estetic, insa nu este singurul avantaj al unei amenajari minimaliste. Un apartament mic este cel mai bun ,,candidat” pentru o amenajare in stil minimalist, deoarece se poate crea iluzia de spatiu. 

 

Stilul minimalist nu este caracterizat de un spatiu auster, din contra: o locuinta amenajata astfel trebuie sa fie primitoare si sa induca sentimentul de ,,acasa”. O casa minimalista poate fi pe placul oricui deoarece arata foarte bine: se elimina excesul de mobilier, de decoratiuni, se folosesc finisaje si culori care creeaza iluzia de spatiu si de liniste. 

 

Daca esti o persoana care iubeste natura si te atrage stilul rustic de amenajare a locuintei, avem o veste buna pentru tine: poti alege stilul scandinav. Acesta imbina perfect minimalismul cu rusticul, ceea ce va conferi locuintei un aspect mai primitor, mai calduros. Stilul scandinav este caracterizat de alegerea unor materiale naturale (lemn, piatra, caramida) si culori cat mai deschise: alb, gri, culoarea lemnului si accente de verde (de obicei plantele sunt cele care ofera o pata de culoare). 

 

Stilul scandinav se potriveste de minune incaperilor mici, in special bailor. Daca nu ai gasit inspiratie pentru amenajarea baii, astfel incat sa poti utiliza tot spatiul avut la dispozitie, citeste in continuare! Ti-am pregatit cinci sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri de cea mai frumoasa baie amenajata in stil scandinav.

 

  1. Alege culori deschise pentru pereti (alb, gri, crem) iar pentru accente opteaza pentru culori puternice (negru, bleumarin, verde-crud sau culoarea lemnului). Ca un exemplu, poti folosi predominant faianta alba si din loc in loc poti amplasa placi in culori puternice. 

  2. Opteaza pentru finisaje simple: stim ca majoritatea oamenilor prefera gresie si faianta cu modele deosebite, insa stilul scandinav tinde spre simplitate. In locul acestora, alege placi de gresie si faianta patrate (cum sunt cele intalnite in blocurile vechi). Totusi, daca nu te poti obisnui cu ideea, exista posibilitatea de a amplasa mozaic sau placi ceramice care imita lemnul. Important este sa gasesti un echilibru intre finisaje, astfel incat sa se pastreze iluzia de spatiu. 

  3. Mobila cat mai simpla: poti alege mobilier din lemn care va arata superb intr-o astfel de baie. Nu trebuie sa iti faci griji in privinta umiditatii, deoarece piesele din lemn sunt tratate pentru a rezista intr-un astfel de mediu. Daca nu gasesti ceva pe placul tau, poti chiar sa transformi mobila veche: o comoda poate deveni foarte usor o masca pentru lavoar si o scara din lemn suport pentru cosmetice sau chiar prosoape. 

  4. Obiectele sanitare din baile scandinave trebuie sa ocupe cat mai putin loc. De aceea, poti alege WC-uri suspendate, cabine de dus tip walk-in si lavoare care se monteaza pe blat sau care se integreaza in mobilier. 

  1. Accesorii si decoratiuni: asa cum spuneam la inceput, stilul scandinav nu permite utilizarea decoratiunilor in exces. De aceea, este bine sa te rezumi la decoratiuni care indeplinesc diferite functii. Spre exemplu, poti utiliza cosuri impletite din lemn pentru depozitarea prosoapelor sau a rufelor murdare si tot felul de suporturi din ceramica, sticla si lemn pentru articole de igiena. Astfel, imbini utilul cu placutul. 

 

Speram ca informatiile prezentate sa iti fie de folos in amenajarea baii potrivite!