In viata de zi cu zi petrecuta in locuinta proprie, putine lucruri pot rivaliza cu disconfortul creat de un vas de toaleta infundat. Fie ca esti gazda unei petreceri memorabile sau pur si simplu te bucuri de confortul propriei case, blocajele neprevazute pot sa apara in cele mai nepotrivite momente. Cu totii am trecut prin aceasta experienta frustranta, iar solutionarea acestei probleme devine adesea o prioritate de top.

Atunci cand toaleta se infunda, este complet normal sa tragi apa de panica, dar acest lucru nu este recomandat, asa ca, indeparteaza-te de clapeta de actionare! De multe ori este primul nostru instinct, dar actionarea repetata si frenetica a apei nu va face probabil decat sa iti inunde vasul. Exista o serie de metode pe care le poti incerca pe cont propriu pentru a remedia infundarea vasului WC, care nu vor necesita un instalator. Pentru a incepe, pune-ti o pereche de manusi de cauciuc si asigura-te ca ai localizat sursa de alimentare cu apa, in cazul in care trebuie sa restrictionezi rapid debitul de apa.

Care sunt cauzele infundarii vasului WC?

La fel ca si scurgerea chiuvetei din bucatarie, scurgerea toaletei se poate infunda. Vinovatii obisnuiti sunt deseurile, un obiect sau chiar hartia igienica, care pot ramane blocate in scurgere. 

Arunca o privire sub chiuveta din bucatarie sau din baie si vei vedea o teava curbata, care transporta deseurile si apa. Aceasta se numeste sifon si are o forma de P. Aceeasi forma este incorporata in vasul ceramic care constituie toaleta ta, asa ca atunci cand vei incerca desfundarea prin sifonul vasului WC - incearca sa impingi blocajul prin cot exact asa cum face presiunea apei atunci cand toaleta ta functioneaza in mod corespunzator.

Cum desfunzi vasul WC cu o pompa 

O pompa de desfundat de calitate este esentiala in acest caz. Aceasta pompa se dovedeste eficienta numai in situatia in care ventuza de cauciuc este suficient de extinsa pentru a acoperi in intregime zona de scurgere, asigurand astfel crearea presiunii necesare pentru a indeparta dopul format.

  1. Tine pompa sub apa calda pentru a inmuia cauciucul. Acest lucru va ajuta la crearea unei etansari puternice. 

  2. Introdu pompa astfel incat sa acopere complet deschiderea gaurii de scurgere, in mod ideal scufundand-o complet in apa. Mentine aceasta etansare pe toata durata procedurii de desfundare.

  3. Apasa initial incet, deoarece primele cateva runde vor fi in mare parte aer, iar tu vei avea nevoie sa folosesti forta apei pentru a debloca scurgerea. 

  4. Impinge apoi in jos cu putere si apoi trage brusc in sus. Repeta acest lucru de cate ori este nevoie pentru a reusi sa deblochezi cu succes toaleta. Este posibil sa fie nevoie de cateva runde bune inainte de a vedea rezultatele. 

  5. Trage apa pentru a verifica daca vasul WC se goleste din nou in mod normal. 

Desfundarea vasului WC cu solutii chimice sau de curatare

Desi solutiile chimice actioneaza mai lent si necesita un interval de timp pentru a-si face efectul, acestea pot fi salvatoare, in special in cazul dopurilor formate din materii organice. Cu toate acestea, nu sunt eficiente in situatii in care scurgerea este blocata de obiecte din plastic, cum ar fi recipientele odorizantelor pentru vasul WC.

Varianta chimica - Soda caustica este o substanta chimica neplacuta care poate arde, dar este foarte eficienta pentru desfundarea vaselor de toaleta. Pentru a folosi acest produs chimic, trebuie sa folosesti manusi de cauciuc si protectie pentru ochi. Pregateste si lasa sa actioneze solutia conform instructiunilor de pe ambalaj. 

Bicarbonat de sodiu si otet - Asigura-te ca vasul WC este pe jumatate plin cu apa. Adauga sau elimina apa dupa cum este necesar - acest lucru va ajuta la prevenirea revarsarii pe masura ce solutia se agita.

  1. Adauga o cana de bicarbonat de sodiu in vas.

  1. Toarna incet 1 cana de otet (alb sau de mere) si solutia va incepe sa produca efervescenta.

  1. Lasa sa actioneze timp de 20 de minute, apoi trage apa in vas. 

  1. Verifica daca apa se scurge din nou normal. Daca nu ai obtinut rezultatul dorit, poti repeta acest proces de cateva ori sau poti lasa solutia sa stea peste noapte.

Cum sa desfunzi vasul WC cu un sarpe 

Un sarpe de desfundat este un cablu metalic lung si flexibil pe care il introduci in sifonul vasului de toaleta pentru a prinde obiectul care cauzeaza infundarea. Cablul este introdus in sistemul de scurgere infundat, iar datorita flexibilitatii sale, va parcurge traseul tevii pana la punctul in care se gaseste dopul care cauzeaza blocarea. In momentul in care sarpele intalneste rezistenta, este necesar sa fie rotit lent pentru a se agata de dop si a permite extragerea acestuia.

Sarpele este foarte bun in cazul unor corpuri solide (odorizante de vase WC, jucarii, alte obiecte din plastic) care pot fi agatate. 

Cand sa apelezi la un profesionist

Daca ai incercat metodele de mai sus si nu au functionat sau nu te simti confortabil sa te ocupi tu, este timpul sa apelezi la un instalator. Roaga-l sa iti arate cateva dintre elementele de baza, cum ar fi de unde sa opresti alimentarea cu apa, astfel incat sa poti incerca din nou daca te confrunti vreodata cu o alta infundare. 


Asadar, pentru a face fata cu succes problemelor de infundare a vasului WC, aplica cu incredere sfaturile si solutiile practice prezentate mai sus si nu uita sa investesti in calitatea superioara oferita de GQS German Quality; comanda vase WC din portofoliul nostru, pentru o experienta igienica si functionala de lunga durata in baia ta.