Daca vrei sa schimbi bateria din baie este important sa respecti anumiti pasi pentru montarea corecta a bateriei de dus.

Inainte de a trece la actiune, asigura-te ca ai la indemana urmatoarele unelte:

  • Cheie universala pentru nilpluri;
  • Cheie tubulara sau cu clinchet;
  • Cheie fixa sau reglabila;
  • Prelungiri robinete;
  • Racorduri S;
  • Metru de tamplarie;
  • Banda de teflon sau mascare;
  • Fir canepa sau snur de etansare pentru filete/ pasta de etansare;
  • Masina de gaurit / burghiu;
  • Garnituri / filtre / setul complet de baterie dus.

Montare baterie de dus

1. Incepe prin a opri alimentarea cu apa. In cazul in care nu exista un robinet separat, opreste apa de la reteaua de alimentare.

2. Scoate dopurile de plastic din racordurile din perete si insurubeaza conectorii de legatura (racordurile S) in fitingurile din perete.

3. Foloseste un metru de tamplarie pentru a masura adancimea dintre linia superioara a faiantei si racordurile S din perete. Vei constata dimensiunea pe care trebuie sa o completeze prelugirile pentru baterie astfel incat racordurile de legatura sa ajunga la suprafata exterioara a faiantei.

4. Fiecare prelungire de baterie trebuie etansata pe filet cu snururi din canepa. Acest lucru se realizeaza prin crestarea filetului si infasurarea snurului de canepa pe acesta astfel incat sa nu alunece. Pentru o etansare completa, aplica si pasta de etansare peste firul de canepa infasurat pe filet.

5. Incepe strangerea manuala a celor doua prelungiri folosind cheia universala pentru nipluri, pe care o vei actiona folosind cheia cu clinchet. Strangerea trebuie sa fie suficient de ferma, dar nu prea tare astfel incat sa nu risti sa nu mai poti scoate vreodata bateria de dus.

6. Infileteaza racordurile excentrice in fiecare prelungire pentru baterie chiar inainte de montarea propriu-zisa a bateriei de dus. Aceste excentrice te ajuta sa reglezi distanta corecta dintre cele doua racorduri din perete, iar cu ajutorul unui poloboc determini daca prelungirile se afla, cu exactitate, la acelasi nivel.

7.  Precum in cazul prelungirilor pentru baterie, trebuie sa etansezi si aceste racorduri excentrice folosind firul de canepa de etansare filet. Urmeaza acelasi procedeu: cresteaza usor filetul cu ajutorul unei lame de ferastrau. Apoi, snurul pentru etansare trebuie dispus pe diagonala si, atentie, strange si infasoara in sensul de infiletare.

8. Foloseste cheia fixa pentru a infileta racordurile in S in racordurile montate in perete, masurand in acelasi timp daca sunt in linie dreapta, la aceeasi latime. Excentricele trebuie rotite la interior in cazul in care distanta dintre racordurile bateriei este mai mica sau la exterior in cazul in care distanta este mai mare. Foloseste polobocul pentru a constata daca racordurile sunt perfect aliniate.

9. Peste racordurile excentrice poti aseza sau infileta cele doua rozete ale bateriei pentru dus.

10. In aceasta etapa pot fi integrate atat garniturile cat si filtrele direct pe baterie care poate fi montata pe racordurile excentrice prin strangerea piulitelor cu ajutorul cheii fixe.

11.  Cu ajutorul polobocului verifica pozitia bateriei. Apoi poti asambla coloana pentru dus. Aliniaza teava dusului pe racordul dispus pe baterie, utilizand polobocul. Traseaza conturul intregii instalatii de dus, apoi inlatura coloana de pe racordul bateriei.

12. Marcheaza pozitia ulterioara a suportului de perete. Lipeste o bucatica de banda de teflon sau de mascare si deseneaza peste aceasta locul in care, in functie de materialul din care este consolidat peretele, vei introduce burghiul potrivit, astfel incat sa nu alunece.

13. Acum poti introduce diblul in gaura realizata si o poti umple cu silicon, fixand in acelasi timp suportul pentru perete.

14. Odata montata coloana dusului, poti introduce rozeta pe aceasta si o poti conecta la racordul dispus pe baterie si in partea superioara pe suportul de perete, infiletand cate un surub.

15. Insurubeaza para dusului si furtunul acestuia prin strangerea sa in partea inferioara a bateriei de dus. Este important sa verifici posibilele scurgeri, pornind alimentarea cu apa de la robinetul principal. Asadar, pret de un minut lasa apa sa curga in cada si verifica daca fiecare imbinare si piesa infiletata este bine etansata.

16. In final, dupa aproximativ doua ore scurse de la montarea corecta a bateriei de dus, te poti relaxa in confortul propriei bai in aburii degajati de noul dus stiind ca de acum incolo iti vei putea oricand incarca bateriile si energia necesara pentru activitatile zilnice.