De cate ori vi s-a intamplat sa aveti o stare ciudata cand aprindeti lumina in dormitor sau in sufragerie? Fie vi se pare prea puternica, fie va agita si considerati ca s-ar fi potrivit un alt tip de lumina, dar nu va dati seama ce ar trebui sa faceti. In momentul in care ati amenajat locuinta si ati ales corpurile de iluminat, probabil nu v-ati gandit si la cat de important este tipul de lumina artificiala pe care il vor emana. Cu siguranta ati ales becurile care pareau cele mai puternice, pentru a fi siguri ca locuinta este suficient iluminata. 

 

Insa, nu ati acordat atentie tipului de lumina pe care il vor emana becurile. Si este in regula, pentru ca nu multe persoane stiu diferenta dintre lumina calda si cea rece si de asemenea nu stiu nici despre temperatura de culoare. O sa va explicam pe scurt toate acestea, astfel incat sa puteti lua cea mai buna decizie cand alegeti corpurile de iluminat. 

 

Sa incepem cu lumina calda! Probabil vi s-a intamplat de multe ori sa vreti sa lucrati spre seara ori in zilele in care lumina naturala nu este suficienta, insa ati observat ca va relaxati, vi se face somn si nu va mai puteti concentra. Mai mult ca sigur ati dat vina pe faptul ca stati pana tarziu sau pe faptul ca nu ati baut suficienta cafea. In realitate, lumina e cea care va afecteaza. Lumina calda se foloseste in camerele in care vreti sa va relaxati: dormitoare, living (sau o parte a lui), holuri. Este lumina ,,primitoare”, cea care va indeamna la relaxare si la petrecerea timpului intr-un mod calitativ. Ca si dezavantaje, putem mentiona faptul ca oboseste ochii. 

 

Lumina rece este total opusa luminii calde: este potrivita spatiilor de lucru, spatiilor in care aveti nevoie de concentrare. Puteti alege corpuri de iluminat cu lumina rece in bucatarie sau in birou. Aceasta lumina se aseamana cel mai bine cu lumina naturala. Si aceasta lumina are cateva dezavantaje: redarea culorilor nu este perfecta, iar daca veti privi prea mult intr-un bec cu lumina rece sau daca sursa de lumina este prea aproape de voi, exista riscul de a provoca leziuni oculare. 

 

Pentru ca v-am prezentat diferentele dintre tipurile de lumini, in continuare o sa va aratam doua tipuri de plafoniere led, una care emana lumina calda, iar cealalta rece, pentru a sti spre ce sa va orientati daca vreti sa alegeti cea mai buna varianta pentru voi! 

 

Eglo Voltago 2 Plafoniera 1x30W, Ø60 cm, alb este un corp de iluminat rotund cu bec integrat, flux luminos reglabil, care se poate seta cu ajutorul unei telecomenzi. Puteti selecta tipul de lumina dorit: calda, rece sau neutra si de asemenea, puteti seta si intensitatea acesteia. Are puterea echivalenta a unui bec incandescent de 260W. 

 

 

Pentru incaperile in care aveti nevoie de lumina calda, va recomandam Eglo Lora Plafoniera 1x16W, alb. Are puterea unui bec incandescent de 100W, durata de viata a becului este de 25000 ore, iar fluxul luminos nu este reglabil. 

 

Acestea au fost doar doua exemple de corpuri de iluminat pe care le puteti alege pentru locuintele voastre. Speram ca v-au fost de folos informatiile oferite!