Baia, la fel ca celelalte incaperi ale locuintei tale, ar trebui sa-ti reflecte personalitatea si bunul gust, asa ca un lavoar cu un design unic are toate sansele sa faca diferenta. Asemanator cu un bol mai mare si mai adanc, un lavoare aduce un plus de eleganta si rafinament baii pe care poate in anumite situatii sa o puna mai bine in valoare.

De la cele simple (patrat, dreptunghiular, rotund, oval), la unele neconventionale – exista lavoare sub forma de roata de masina, butoi din lemn sau galeata metalica sau care se desprind din perete. Ele pot fi montate pe un blat, incastrate, suspendate sau freestanding. Aici ai exemple de lavoare.

Lavoarul pe blat este cel mai des intalnit tip de lavoar. In acest caz, vasul este asezat pe un blat sau pe dulap, sprijinindu-se de un suport rezistent. Vasele pot sta sub suport, avand doar o parte vizibila, sau pot fi asezate complet pe suport – cum sunt lavoarele stil bol. In cazul lavoarelor incastrate, in schimb, instalatia nu poate fi vazuta cu ochiul liber, fiind ascunsa in intregime, iar acest lucru ofera baii tale un aspect ordonat si discret, daca preferi sa nu iesi in evidenta; ele sunt potrivite mai ales pentru baile de familie.

Lavoarele suspendate nu necesita suport, ele se fixeaza direct pe perete. Pot fi simple, cu piedestal sau semi-piedestal. Primele ofera baii un aspect mai ingrijit si aerisit, cu accent pe spatiu si forme, celelalte ofera eleganta, in dulcele stil clasic.

Lavoarele freestanding sunt inspirate de lavoarele claice cu piedestal si si-au facut abia de curand aparitia in locuintele noastre. Ele sunt usor de intretinit si aerisesc incaperea, oferind senzatia de spatiu. Au un aspect compact si ascund bine sursele de alimentare cu apa. Spre deosebire de cele cu piedestal, ele aduc un look modern, futurist locuintei tale.

Revenind la forma, avem in primul rand lavoarul rotund, care merge de minune intr-un spatiu minimalist sau de lux, dar si intr-o baie cu aura vintage, amintind de vremurile indepartate cand oamenii foloseau obiecte rotunde pentru igiena corporala.

Cele stil bol, asezate direct pe blat, sunt foarte elegante si atrag atentia. Lavoarele patrate sunt potrivit pentru baile cu un aspect clasic, oferindu-le un plus de intimitate si sobrietate si un aspect mai aerisit. Daca vrei clasic, dar si nonconformist in acelasi timp, atunci opteaza pentru lavoarul dreptunghiular, menit sa-ti puna si mai mult in valoare baia. Cel oval inspira simplitate si rafiment, fiind perfect pentru un spatiu modern, minimalist, in stil scandinav.

Nu strica sa stii si dupa ce materiale sa te uiti. Ceramica este cel mai raspandit in fabricarea chiuvetelor si lavoarelor si poate fi placata cu mozaic sau portelan, sculptata sau pictata.

Mai piperat la pret este portelanul, insa ofera si o calitate mai buna, avand suprafata mai neteda si un grad mai redus de porozitate. Marmura naturala este si mai scumpa si necesita o intretinere mai minutioasa, fiind favorabila acumularii murdariei. Exista insa si imitatii de marmura, de piatra naturala sau materiale pretioase (precum alabastrul), care pot fi mai usor de intretinut si curatat, precum si mai ieftine.