Desi este recomandat sa apelezi la servicii profesionale pentru schimbarea si montarea unei baterii cada noi si mult mai performante, am creat acest scurt ghid in cazul in care consideri ca te pricepi si singur sa montezi bateria de la cada.

Stim ca vei economisi costurile de instalare si ca inlocuirea vechii baterii este primul pas pentru o atmosfera invioratoare in confortul propriei bai. Acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

Pasul 1:

Inchiderea alimentarii cu apa este obligatorie. Apoi trebuie sa extragi cele doua dopuri existente in perete si sa masori adancimea de la muchia de sus a faiantei si pana la racordul dispus in perete.

Foloseste un metru de tamplarie pentru a determina in acest fel dimensiunea prelungirilor pentru fiecare racord, astfel incat acestea sa ajunga pana in exterior, cat mai aproape de marginea faiantei.

Poti etansa fiecare prelungire cu snur sau fir de canepa. Filetele trebuie sa fie crestate astfel incat sa poti infasura cat mai usor canepa fara ca aceasta sa alunece. Poti adauga si pasta sau solutie de etansare, dar nu foarte multa.

Pasul 2:

Foloseste o cheie universala de nipluri si o cheie cu clinchet pentru a strange cele doua prelungiri ale robinetului de la cada. Prelungirile trebuie sa se poata infileta pana la capat.

In caz contrar, trebuie repetata actiunea de infasurare cu firul de canepa, folosind doar mai putine rotatii si fara a omite pasta de etansare. Trebuie sa infasori snurul de canepa astfel incat sa nu se poata infasura pana la capat, dar nici sa se infileteze foarte usor.

Pasul 3:

Pentru a pregati pasul in care vei monta bateria de la cada din baie, infileteaza racordurile de tip S in prelungirile montate pentru robinete. Vei putea regla distanta dintre fiecare cele doua racorduri astfel incat sa ajunga la latimea bateriei si la inaltimea racordurilor din perete. In aceasta etapa este important sa etansezi fiecare filet al racordurilor tip excentrice utilizand fir de etansare.

Pasul 4:

Regleaza in linie dreapta si la latimea necesara racordurile excentrice de tip S folosind o cheie fixa. In functie de distanta ramasa intre racordurile din perete: roteste racordurile excentrice catre interior daca distanta este mai mare, iar daca este mai mica, roteste racordurile excentrice catre exterior. Folosind polobocul poti determina daca distanta dintre racorduri este egala si daca acestea sunt aliniate corespunzator.

Pasul 5:

Acum poti plasa peste racordurile excentrice ambele rozete de la baterie pentru cada. In racordurile bateriei trebuie asezate garniturile de cauciuc. Poti monta bateria pe excentrice infiletand piulitele manual, ajutandu-te apoi de un cleste, dar mare grija sa nu folosesti instrumente care pot zgaria bateria.

Pasul 6:

Poti insuruba furtunul dusului direct pe racordul de pe perete, iar daca bateria este insotita de un suport pentru pozitionarea parei de dus pe perete, alege o pozitie astfel incat la fiecare utilizare miscarea de detasare a dusului din perete si asezarea lui ulterioara sa fie confortabila si facila.

Pasul 7:

Foloseste polobocul pentru a aduce in linie dreapta gaurile pe care urmeza sa le dai in perete utilizand un burghiu potrivit, in functie de materialul faiantei si peretului. E posibil sa fie necesar doua burghiuri, de sticla, respectiv pentru piatra. Apoi poti introduce diblurile in perete si monta suportul dusului de perete.

Pasul 8:

In aceasta ultima etapa iti ramane sa dai drumul la alimentarea cu apa si sa testezi functionalitatile bateriei. Lasa apa sa curga si verifica cu atentie toate imbinarile si vezi daca sunt etanse.

Pasul 9:

Bucura-te de placerea de a face baie in propria cada folosind noua baterie mult mai performanta si relaxeaza-te dupa  aceasta activitate usor de realizat, dar care implica concentrare si aproximativ 2 ore de lucru.