Desi nu vor deveni mai populare decat  toaletele, nu se poate nega rolul esential pe care pisoarele il joaca pentru afacerile comerciale din intreaga lume. In ultimii ani, este in crestere numarul proprietarilor de afaceri curiosi, care se intreaba daca nu ar trebui sa instaleze unul si in casele lor. Si de ce nu?

Pisoarele ofera un set unic de avantaje fata de toaleta traditionala

Au nevoie de mai putin spatiu decat toaletele, sunt mult mai usor de curatat si intretinut si iti pot economisi multi bani folosind mai putina apa la fiecare spalare. De fapt, unele pisoare nici macar nu necesita apa pentru a functiona! Ele sunt, de asemenea, rapide si eficient de utilizat - probabil o parte din motivul pentru care la toaletele pentru barbati coada de asteptare este mai scurta.

Desigur, in ciuda tuturor beneficiilor pe care le pot oferi, un segment destul de mare al populatiei nu va avea nevoie si nu va folosi niciodata un pisoar. Asadar, toaleta va continua sa detina rolul principal in baile din intreaga lume. Dar cu siguranta exista argumente pentru care un pisoar va poate economisi bani si usureaza  curatarea baii.

Pentru a te ajuta sa afli mai multe despre pisoare, am creat un ghid de cumparare amanuntit care acopera tot ce ar trebui sa stii cand ai in fata mai multe optiuni de cumparare. Indiferent daca cumperi un pisoar pentru o afacere comerciala sau adaugi unul intr-o remodelare a unei bai, ghidul meu te va ajuta sa intelegi mai bine optiunile, astfel incat sa poti lua o decizie in cunostinta de cauza.

Tipuri de pisoare

Inainte de a face orice achizitie, prima decizie pe care trebuie sa o iei este tipul de pisoar care ar functiona cel mai bine pentru utilizarea dorita. Spre deosebire de toalete si bideuri, exista doar cateva tipuri diferite din care poti alege aici. Pentru a te ajuta sa iti restrangi optiunile, sa aruncam o privire mai atenta la cele doua optiuni principale disponibile pentru tine.

Pisoare cu spalare

Cea mai comuna optiune este pisoarul traditional cu spalare. Ele functioneaza similar cu o toaleta standard. Iti faci treaba si, odata ce ai terminat, tragi apa. Cand tragi apa aceasta ajuta la indepartarea tuturor „deseurilor lichide” din vas care vor ajunge in canalul de scurgere.

Deoarece acesta este cel mai comun tip disponibil, vei avea o gama destul de larga de optiuni din care sa alegi. Aceasta include modele, stiluri, finisaje si caracteristici. (Da, pisoarele au functii disponibile.)

Lucrul grozav despre un pisoar care foloseste apa pentru spalare este ca nu trebuie sa-l cureti la fel de des ca omologul lor fara apa. Aceasta se datoreaza faptului ca apa eliberata in spalare va face cea mai mare parte a muncii pentru tine. Cu toate acestea, trebuie totusi curatate si igienizate in mod regulat cu solutii de curatare dedicate.

Pentru multi consumatori, in special cei care cumpara un pisoar pentru o proprietate comerciala, aceasta va fi cea mai populara optiune. Nu doar pentru ca exista mai multe optiuni din care sa alegi, ci pentru ca oamenii sunt obisnuiti cu acest tip de pisoare.

Rezumat:

  • Cel mai comun tip de pisoar
  • O multime de optiuni disponibile pentru a alege
  • Necesita mai putina intretinere si curatare
  • Mai ieftin de cumparat decat pisoarele fara apa
  • Consumul de apa per spalare poate creste in timp

Pisoare fara spalare

Pisoarul fara spalare este cu total diferit.  Probabil ca iti starneste interesul, deoarece curiosii dintre noi se intreaba cum elimina urina fara apa? Ei bine, totul se rezuma la designul sau.

In loc de un val de apa eliberat in vas, pisoarul fara apa este proiectat sa foloseasca gravitatia pentru a elimina toate deseurile lichide. Asemenea unui pisoar cu spalare sau a unei toalete traditionale, acestea sunt conectate la sistemul tau de canalizare, astfel incat nu ai nicio sarcina suplimentara.

Ele devin din ce in ce mai populare, in special pentru locurile si stadioanele mari, deoarece au capacitatea de a reduce dramatic cantitatea de apa utilizata. Acest lucru nu numai ca economiseste o multime de bani, dar este si excelent pentru mediu.

Principalul dezavantaj al unui pisoar fara apa este ca acestea trebuie curatate mai des decat alte tipuri de pisoare si pot necesita, de asemenea, putin mai multa intretinere. Pentru multi proprietari de afaceri, economiile si beneficiile de mediu merita.

Rezumat:

  • Reduce consumul de apa
  • Economiseste bani si este excelent pentru mediu
  • Poate necesita mai multa intretinere si curatare

 

Factori pe care trebuie sa ii iei in considerare atunci cand cumperi un pisoar

Indiferent daca cumperi un pisoar pentru o afacere sau pentru o remodelare a baii in casa ta, vei avea o multime de factori de luat in considerare. Iata zece considerente de care ar trebui sa le tii cont atunci cand achizitionezi pisoare:

1) Dimensiunea

Marimea este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont. Desi unul dintre cele mai mari avantaje ale pisoarelor este ca ocupa mai putin spatiu decat toaletele, ele sunt totusi intr-o varietate de forme si dimensiuni. Unele pisoare sunt destul de mari, ocupand astfel mult spatiu.

Inainte de a incepe sa iei in calcul optiunile pe care le ai, este recomandat sa iei masuratori ale spatiului pe care il ai la dispozitie. Nu trebuie sa pierzi timpul uitandu-te la pisoare care nici macar nu se potrivesc. Sau mai rau, iti cumperi unul care crezi ca este perfect, dar descoperi  ca nu se potriveste spatiului.

Spatiile comerciale:

Pentru baile aglomerate din spatiile comerciale, posibilitatea de a incadra mai multe pisoare in spatiu poate insemna ca traficul se deplaseaza prin baie mai rapid si reduce timpul de asteptare pentru utilizatorii tai. Prin urmare, poate fi util sa montezi pisoare mai mici. Desigur, a pune pisoarele prea aproape unul de celalalt poate face lucrurile putin incomode pentru oameni. Insa exista si optiunea de a monta intre ele separatoare, disponibile in diverse modele si materiale.

Remodelari de case si bai:

Daca cumperi un pisoar pentru casa ta sau planuiesti o remodelare, este posibil sa fii constrans de spatiu. Daca da, cu siguranta trebuie sa verifici masuratorile si sa iei in considerare un pisoar mai mic. Niciun proprietar nu vrea sa descopere ca pisoarul pe care l-a cumparat si instalat ocupa prea mult spatiu. Acest lucru va ingreuna deplasarea in baie.

Pisoare mai mari:

In timp ce designul unui pisoar joaca un rol important, un avantaj al alegerii unui pisoar de dimensiuni mai mari este ca este mai probabil sa capteze mai bine deseurile. Un pisoar mai mare poate face minuni, scazand astfel necesitatea de a curata mizeria de pe podea sau perete. De asemenea, pisoarele mai mari au si potentialul de a spori sentimentul de intimitate. Din nou, totul depinde de designul pisoarului in sine, precum si de restul  ambientului din baie.

2) Costul pisoarului

Pretul initial de achizitie al unui pisoar este similar cu cel al unei toalete sau al unui bideu. Pretul unui pisoar poate creste in functie de dotarile sale. Caracteristicile care fac un pisoar mai eficient se vor adauga, in general, la costul initial, dar vor economisi bani in timp. Unele caracteristici care adauga comfort, cum ar fi o spalare automata, vor creste si costul. In plus, reputatia marcii si designul pisoarului fac diferenta in ceea ce priveste costul. Un pisoar bine proiectat, care arata bine si este usor de folosit si de curatat este probabil sa te coste mai mult decat unul obisnuit.

3) Optiuni de spalare

Daca utilizezi un pisoar cu spalare, exista cateva caracteristici si optiuni diferite din care poti alege. Multe pisoare au un maner sau o parghie pe care oamenii o pot folosi pentru a spala manual pisoarul dupa utilizare - la fel ca cele de la toalete.

Pentru utilizatorii care prefera o solutie mai igienica, poti oferi pisoare fara maner. Acestea fie au un senzor care poate spune de fiecare data cand un utilizator a terminat si spala automat atunci cand este necesar, fie un temporizator care spala automat pisoarul la intervale stabilite. Daca cumperi un pisoar pentru o baie dintr-un spatiu comercial, aceste optiuni te pot asigura ca pisoarele tale raman mai curate, astfel incat personalul  de curatenie sa aiba o treaba mai usoara si sa le ofere utilizatorilor o oarecare liniste sufleteasca pentru a nu fi nevoiti sa contacteze microbi atunci cand ating o parghie pentru a-l spala.

4) Estetica

Pisoarele vin intr-o gama larga de modele si stiluri, asa ca, daca este important pentru tine sa alegi ceva care arata frumos, ai o multime de optiuni.

Poate doresti un design elegant si minimalist, care sa fie montat pe perete si sa se potriveasca in decorul modern al baii tale. Sau, poate, doresti doar un pisoar montat pe podea sau un jgheab mare care poate ajuta la „imbunatatirea scopului” celor care il folosesc. Poate ca vrei doar ceva care functioneaza si nu ai prea multe preferinte daca arata bine.

Estetica este bineinteles in ochii privitorului, asa ca daca iti pasa de cat de bine va arata noul tau pisoar in spatiu, petrece ceva timp rasfoind optiunile tale si vezi ce aspect iti place.

5) Design

Designul unui pisoar influenteaza atat aspectul (asa cum tocmai am discutat), cat si functionalitatea. Unele forme sunt concepute pentru a ajuta urina sa curga mai natural in jos (in special cu pisoarele fara apa).

Unele sunt mai bune pentru a capta fluxul de urina, ceea ce poate reduce cantitatea de stropire si mizerie la care trebuie sa faci fata. Pisoarele cu jgheab sunt concepute pentru a gazdui mai multi utilizatori simultan, ceea ce le face o alternativa mai ieftina la cumpararea mai multor pisoare, dar nici nu ofera prea mult in ceea ce priveste estetica sau confidentialitatea.

Atunci cand alegi un pisoar, ia in considerare modul in care designul va afecta experienta de utilizare si curatare a acestuia. Desi toate ofera aceeasi functionalitate de baza, experienta poate fi suficient de diferita intre modele pentru a face sa ne gandim care dintre ele este mai potrivit.

6) Usurinta de curatare

Evident, orice pisoar pe care il cumperi va trebui curatat. Aceasta este probabil cea mai proasta parte a detinerii unui pisoar (nu ca toaletele se descurca mult mai bine in acest sens). Cel mai mare factor care se refera la cat de usor de curatat va fi un pisoar este tipul de spalare.

Pisoarele fara apa trebuie curatate mai des. Intrucat pisoarele cu spalare sunt spalate cu apa pe tot parcursul zilei, procesul de curatare poate fi putin mai usor – atata timp cat persoanele care le folosesc chiar fac spalarea in mod regulat (unul dintre beneficiile caracteristicilor de spalare automata este ca nu trebuie sa va faceti griji pentru asta).

Forma si designul pisoarului tau influenteaza usurinta de curatare a lor. Daca exista locuri sau crapaturi greu accesibile pe care trebuie sa le cureti, munca va fi mai obositoare. Si daca designul pisoarului face ca utilizatorii sa rateze cu usurinta vasul (se intampla), atunci munca ta de curatare va fi mai mare decat pisoarul in sine si chiar mai putin placuta.

Curatarea este probabil cel mai important  aspect atunci cand vine vorba de un pisoar, asa ca este important sa te gandesti  la asta inainte de a cumpara, astfel incat sa iti poti da seama daca doresti sa alegi un model care minimizeaza inconvenientele si mizeria.

7) Cerinte de instalare

La fel ca in cazul unei toalete, exista cateva optiuni diferite de instalare pentru pisoare. Acestea includ montarea pe perete si pe podea si fiecare are propriul sau set de avantaje si dezavantaje.

Montat pe perete – Optiunea cea mai comuna, acestea vor fi instalate direct pe perete, lasand putin spatiu in zona de podea.

Montat pe podea - Acestea sunt instalate pe sol, dar proiectate sa se ridice de-a lungul peretelui. Drenul ramane jos pe pamant.

Daca inlocuiesti pisoarele vechi, atunci este mai usor sa instalezi acelasi tip pe care l-ai avut inainte, astfel incat sa nu mai modifici si conexiunea sanitara. Pisoarele fara apa sunt mai usor de instalat decat cele cu spalare.

8) Utilizarea apei

Eficienta apei este unul dintre principalele motive pentru care ar trebui sa te gandesti ce tip de pisoar sa achizitionezi. Cu toate acestea, nu toate pisoarele sunt la fel si exista o diferenta reala in ceea ce priveste cantitatea de apa necesara diferitelor modele. Evident, pisoarele fara apa se descurca cel mai bine in aceasta categorie. Daca economisirea apei in baie este o prioritate pentru tine, atunci acestea vor fi cea mai buna optiune.

9) Compatibilitate

Daca inlocuiesti pisoarele, atunci unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa te gandesti inainte de a le alege pe cele noi este daca acestea sunt compatibile cu spatiul in care vor fi instalate.

Aceasta inseamna sa mergi cu acelasi tip in ceea ce priveste montarea pe perete sau pe podea.

Desi din punct de vedere tehnic ai putea angaja un instalator pentru a schimba lucrurile, daca vrei cu adevarat un alt tip de pisoar, vei plati mult mai mult si vei ingreuna montajul. In cele mai multe cazuri, este bine sa optezi pentru un pisoar care va functiona in configuratia pe care o ai deja.

10) Material

Pisoarele sunt disponibile in doua materiale principale: ceramica si otel inoxidabil.

Ceramica – Cel mai popular material pe care il vei gasi, inclusiv cele din portelan sau portelan vitros. Sunt durabile si rezistente la apa si vin intr-o gama larga de culori si stiluri din care sa alegi.

Otel inoxidabil – Acest material este mai comun pentru pisoarele cu jgheab, dar poate fi gasit ocazional si pentru pisoarele cu bol.

Daca sunt intretinute corespunzator, niciunul dintre materiale nu este neaparat mai bun decat celalalt. Ambele sunt durabile si functioneaza bine pentru utilizarea prevazuta. Daca este prost intretinut, este posibil sa descoperiti ca otelul inoxidabil este predispus la rugina in timp. Ceramica are, de asemenea, potentialul de a se ciobi. Majoritatea pisoarelor sunt facute din ceramica.

Concluzii

Pisoarele iti pot economisi apa, iti pot mentine baia comerciala in miscare eficienta sau iti pot face baia de acasa putin mai convenabila pentru unii membri ai gospodariei. Dar gasirea celui potrivit si intretinerea necesara, conteaza daca vrei sa eviti ca un pisoar sa devina o sursa de miros neplacut. Fa-ti timp pentru a lua in considerare optiunile tale si pentru a gasi pisoarul potrivit nevoilor tale.