Stim cu totii ca apa potabila este parte integranta a sanatatii si bunastarii noastre - si cu un motiv intemeiat! Fiecare celula din corpul nostru are nevoie de apa pentru a functiona, asa ca este o necesitate sa fii hidratat. Dar daca apa pe care o bei nu este atat de curata pe cat ti-ai dori, este putin probabil sa bei suficienta apa. Din fericire, exista o varietate de sisteme de filtrare pentru a face apa putin mai curata si mult mai gustoasa.
Ce este apa filtrata?
Sigur, multi dintre noi prefera gustul apei filtrate, dar ce bem mai exact? Apa filtrata este apa subterana sau apa de la robinet care a suferit un proces de indepartare a impuritatilor si a unei varietati de contaminanti fizici si chimici in efortul de a face apa mai curata pentru baut. Acesti contaminanti chimici si fizici includ anumite bacterii, ciuperci, paraziti, cupru, plumb si alti poluanti nedoriti. In cele mai multe cazuri, procesul de filtrare functioneaza si pentru a elimina clorul in efortul de a imbunatati gustul general al apei. Cu toate acestea, spre deosebire de apa distilata, apa filtrata nu este complet lipsita de particule. Apa filtrata poate contine in continuare minerale sanatoase care sunt sigure de consumat si sunt de fapt benefice pentru sanatatea ta.
Cum se filtreaza apa?
In timpul unui proces traditional de filtrare, apa curge prin grupari de diferite materiale, inclusiv pietris, nisip si carbune activ. Gandeste-te la aceste filtre ca niste plase minuscule care capteaza invadatorii de apa nedoriti. Aceste filtre au rolul de a absorbi si/sau dizolva particulele nedorite impreuna cu neutralizarea mirosurilor neplacute.
Apa filtrata este mai curata decat apa de la robinet?
Apa filtrata este mai curata decat apa de la robinet. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca apa de la robinet nu este sigura de baut. In general, apa de la robinet este sigura de baut, dar nu toata apa de la robinet este la fel. Siguranta apei de la robinet depinde de sursa acesteia.
Ar trebui sa-mi filtrez propria apa sau sa beau apa imbuteliata?
Daca sa bei apa filtrata fata de apa imbuteliata, este mai mult o decizie constienta de mediu si de cost, decat o decizie privind gustul sau siguranta. Atat apa imbuteliata cat si apa filtrata sunt supuse unor procese pentru a elimina contaminantii nedoriti, care pot varia in functie de marca sticlei de apa sau de sistemul individual de filtrare. Cu toate acestea, sticlele de apa din plastic reprezinta o parte considerabila din consumul zilnic de plastic al planetei noastre. De fapt, oamenii folosesc aproximativ 1,2 milioane de sticle de plastic pe minut in total si cumpara aproximativ 50 de miliarde de sticle de plastic pe an. In plus, cumpararea de apa imbuteliata in mod regulat poate creste cu adevarat perspectiva costurilor. In plus, consumul de apa filtrata intr-un pahar sau o sticla de apa reutilizabila poate economisi doar pentru o persoana aproximativ 156 de sticle de plastic
Pentru a bea apa curata, cel mai bine este sa investesti intr-un filtru standard pentru robinet, cunoscut si sub numele de filtru de apa de la robinet, pentru bateria de bucatarie. Bateriile cu filtrare apa indeparteaza contaminantii aflati in apa de la robinet, inclusiv bacteriile si metalele grele precum plumbul, incurajeaza hidratarea si protejeaza mediul prin reducerea nevoii de plastic, toate acestea oferind o experienta generala mai sanatoasa.
Ce beneficii aduc aceste filtre?
Indeparteaza contaminantii gasiti in apa de la robinet
Motivul principal pentru a instala filtre de robinet in casa ta este acela de a avea un sistem de filtrare a apei care poate elimina contaminantii persistenti gasiti in apa de la robinet. Exista reglementari pentru contaminantii chimici, cum ar fi arsenul, plumbul, cuprul si contaminantii microbieni, cum ar fi coliforme si alte bacterii.
Limita legala atribuita reflecta nivelul care protejeaza sanatatea umana. In fiecare an, furnizorii de apa ar trebui sa emita un raport pentru a detalia calitatea apei de la robinet. Nu toate municipalitatile urmeaza aceleasi protocoale. Unele au teste mai putin stricte sau sisteme de instalatii sanitare invechite care fac ca apa potabila pentru rezidenti sa nu fie potabila.
Un filtru de apa de la robinet elimina acesti contaminanti din apa de la robinet. In prima faza are loc un proces avansat de purificare care filtreaza murdaria, rugina si sedimentele solide existente in apa de la robinet. Apoi filtreaza particulele mai mici, cum ar fi radonul, hidrogenul sulfurat si alte impuritati gasite in apa de la robinet printr-un filtru de carbune activ. In plus, indeparteaza bacteriile si metalele grele, cum ar fi plumbul. Acest lucru elimina, de asemenea, orice miros si gust neplacut. Sistemele de filtrare necesita inlocuirea filtrului dupa o anumita perioada de timp.
Minimizeaza acumularea de bacterii si metale grele
Filtrele transforma apa de la baterie in apa cu gust imbunatatit, fara plumb, bacterii si microplastice. Acestea elimina chiar si cele mai mici particule. Indeparteaza microplasticul (> 1µm), 99,999% din bacterii si pana la 99,5% plumb. Formeaza o bariera pentru microorganismele daunatoare si garanteaza puritatea si igiena totala. Rezultatul este cea mai pura apa de baut.
Elimina plumbul scurs din sistemele de apa invechite
Multe municipalitati si case au sisteme de filtrare a apei invechite care folosesc conducte de plumb pentru a transporta apa de la sursa la robinet. Casele mai vechi au o probabilitate mai mare de a avea tevi de plumb sau de a utiliza lipirea cu plumb pentru corpurile din alama. In timp, coroziunea dizolva metalul si provoaca o reactie chimica care permite scurgerea plumbului in apa.
Sistemele moderne de filtrare a apei trebuie sa respecte cerintele privind plumbul si cupru dar sistemele mai vechi necesita timp si bani pentru a fi inlocuite, ceea ce adesea intarzie progresul sistemelor de instalatii sanitare din oras. Deoarece plumbul se acumuleaza in organism in timp, cu cat sunteti expus mai mult timp la el, cu atat se acumuleaza mai mult si poate provoca efecte adverse.Copiii si femeile insarcinate sunt in mod special sensibili la expunerea la plumb. Un filtru de robinet elimina orice urma de plumb din apa potabila, facand-o sigura pentru consum.
Incurajeaza hidratarea in timpul zilei
Desi toata lumea stie ca apa este sanatoasa, este mai probabil sa bei cantitatea recomandata de apa pe zi atunci cand provine dintr-un sistem de filtrare a apei de incredere si pur si simplu are un gust bun. In timp ce cea mai mare parte a apei de la robinet este considerata sigura de baut, aspectul si gustul pot sa nu fie atragatoare. Uneori, apa filtrata si apa nefiltrata au diferente vizibile. Tipul si cantitatea de sedimente si substante chimice prezente in apa de la robinet pot duce la decolorare si la un miros si/sau gust neplacut. De exemplu, hidrogenul sulfurat este adesea legat de mirosul de oua putrezite, iar cuprul va poate nuanta apa intr-o nuanta rosu-portocaliu. Nici unul nu este atragator atunci cand vrei sa-ti potolesti setea.
Protejeaza mediul prin eliminarea plasticului
In loc sa te bazezi pe sticle de apa din plastic, un filtru de robinet ajuta la minimizarea utilizarii plasticului in casa ta. Acest lucru reduce cantitatea de microplastice si toxine pe care le consumi si care sunt eliberate in aer. De asemenea, economiseste costurile din achizitionarea recipientelor de apa imbuteliata, luna de luna.
Aportul zilnic de apa recomandat este de cel putin opt pahare de apa. Inmultiti acest lucru cu 30 de zile intr-o luna, iar numarul de sticle de apa din plastic de unica folosinta necesare pentru a indeplini acest lucru se aduna rapid. Investind intr-un filtru de robinet, nu exista limita pentru cantitatea de apa purificata pe care o ai la dispozitie in fiecare luna.
Economiseste costurile de cumparare a apei imbuteliate in magazine, pastrand in acelasi timp confortul de a avea la dispozitie apa filtrata in orice moment.
Tipuri de filtre
Cele mai folosite filtre sunt:
Filtre de apa cu carbon activ: Sunt cele mai populare si se concentreaza pe imbunatatirea gustului si eliminarea contaminantilor chimici. Filtrele cu carbon activ utilizeaza un proces numit adsorbtie pentru a capta impuritatile din apa. Carbonul activ are o suprafata interna extrem de mare, datorita microporozitatii sale, care atrage si retine contaminantii in porii sai. Astfel, apa trece prin carbon, iar impuritatile sunt retinute in interiorul acestei structuri.
Filtre de apa cu osmoza inversa: Filtrul cu osmoza elimina in mod semnificativ substantele chimice, virusii, hormonii si alte impuritati pentru a facilita consumul sigur de apa acolo unde este nevoie. Cu ajutorul acestuia, toata lumea se poate bucura de un gust pur de apa si de apa potabila de inalta calitate. Tehnologia de filtrare prin osmoza inversa reduce semnificativ substantele daunatoare precum metalele, materialele plastice, bacteriile, virusii si hormonii din apa. Rezultatul: cea mai pura apa de baut. Sistemul de mineralizare prin osmoza inversa reduce semnificativ substantele daunatoare si adauga silicat si magneziu in apa. Pentru o experienta cu un gust imbunatatit chiar de la bateria de acasa.
Instalarea unui filtru de robinet pentru apa potabila sigura
Cu o instalare usoara care ofera apa purificata in orice moment, este o investitie in sanatatea ta si te motiveaza sa bei mai multa apa. Fara a sti tot timpul ce este prezent in apa ta, apa de la robinet poate sa nu fie la fel de sigura ca ceea ce este raportat in mod regulat. Instalarea unui filtru de robinet asigura eliminarea contaminantilor, impuritatilor si a altor particule care isi fac loc in tevi si ies din robinet. Rezultatul este o apa mai sanatoasa, cu un gust grozav, pentru a te mentine hidratat acasa.