Chiar daca nu e cel mai relaxant lucru din lume, nu e asa de greu sa scapi singur de gresia veche, atunci cand vrei s-o inlocuiesti cu un alt material, cum ar fi piatra sau parchet.

Nu ai nevoie decat de cateva unelte, de echipament de protectie si de rabdare. Unele placi de gresie se pot inlatura usor, doar cu dalta si cu ciocanul, insa in cazul celor care au fost cimentate vei avea nevoie de o masina de gaurit si de un burghiu.

Asadar, din trusa de scule nu trebuie sa lipseasca dalta, ciocanul (si masina de gaurit, daca e cazul), ochelari, manusi si masca de protectie si ceva de pus sub genunchi – poti chiar sa-ti iei niste genunchiere, pentru ca vei petrece mult timp in aceasta pozitie.

1. Depisteaza si indeparteaza prima placa

Acesta este un proces care se poate dovedi foarte dificil, mai ales daca placile au fost foarte bine lipite cu adeziv. Inainte de toate, goleste integral de mobila si alte lucruri incaperea din care vrei sa scoti gresia si cauta prima placa pe care urmeaza s-o indepartezi.

Uita-te dupa una crapata sau care nu a fost lipita foarte bine – asta inseamna ca scoate un sunet gol atunci cand o lovesti cu ciocanul – si incepe de la ea. Uita-te si dupa spatii goale intre dale, ramase dupa ce s-a desprins chitul; poti incepe de acolo. Daca mai multe placi suna a gol, atunci inseamna ca vei folosi doar dalta si ciocanul pentru indepartarea gresiei si tot procesul va dura putin. Daca nu, inseamna ca au fost cimentate si ca trebuie sa-ti sufleci manecile.

Daca nu gasesti niciuna usor de scos, da circa patru gauri in mijlocul placii de la care vrei sa incepi cu un burghiu plasat in masina de gaurit – inainte de asta, acopera placa cu banda adeziva, ca sa nu se sparga in multe bucati si sa se imprastie peste tot.

Marcheaza pe burghiu grosimea aproximativa a placii, ca sa nu gauresti suportul de sub ea. Dupa ce depistezi prima placa, foloseste dalta sau un polizor cu disc diamantat pentru a indeparta chitul de rosturi din jurul ei. Fixeaza dalta intr-o crapatura sau in rostul dintre dale, la un unghi de 30 de grade, si loveste-o cu ciocanul in asa fel incat sa maresti crapatura, iar dalta sa intre sub placa.

2. Repeta procedura pentru celelalte placi

Dupa ce ai dezlipit prima placa, procedeaza la fel si pentru restul. Daca operatiunea dureaza prea mult, foloseste un ciocan rotopercutor care are si functie de daltuire - tine-l inclinat, ca sa nu gaureasca suportul de sub placi atunci cand intra sub gresie.

3. Curata podeaua

Dupa indepartarea placilor de gresie, in urma lor raman reziduuri de adeziv uscat. Foloseste data la fel ca mai devreme pentru a le elimina si pregateste-te ca acest proces sa fie chiar mai lung decat scoaterea gresiei.

Daca podeaua de sub ea a suferit daune in timpul demontarii, va trebui s-o finisezi – solul trebuie sa fie curat si fara denivelari daca vrei sa montezi alt rand de gresie.