Cum sa scapi de mucegaiul din baie

Mucegaiul din baie este o problema periculoasa care trebuie abordata cat mai curand posibil. Mucegaiul este cunoscut pentru producerea de spori care, atunci cand sunt inhalati, pot provoca de la eruptii cutanate la dureri de cap si probleme respiratorii. Grupurile cu risc, cum ar fi persoanele foarte tinere sau varstnice si persoanele cu sistem imunitar compromis, sensibilitati la mucegai si alergii sau astm, pot avea reactii severe la mucegai.

De ce apare mucegaiul in bai?

Mucegaiul din baie apare in principal din cauza nivelurilor ridicate de umiditate si a ventilatiei deficitare. Acest lucru creeaza un mediu propice pentru cresterea si reproducerea sporilor de mucegai. Mucegaiul iubeste zonele umede iar baile sunt printre cele mai umede - daca nu chiar cele mai umede - zone din casa ta.

Tavanul baii, peretii baii, placile de gresie, rosturile, perdelele de dus si orificiile de ventilatie ale ventilatoarelor de evacuare sunt cele mai frecvente locuri in care se formeaza mucegaiul din cauza umezelii care se acumuleaza pe sau in apropierea lor.

Mucegaiul are o varietate de culori. De exemplu, Stachybotrys, un mucegai negru, este cunoscut pentru ca este foarte otravitoar. Cu toate acestea, nu conteaza cu ce tip de mucegai ai de-a face, toate mucegaiurile gasite in casa prezinta riscul unor probleme de sanatate.

Expunerea in orice moment te pune in pericol de afectiuni respiratorii, dureri de cap, iritatii ale pielii si multe altele. Din aceste motive, iti recomand sa actionezi pentru a elimina mucegaiul din baie cat mai repede posibil.

Mucegai in baie: Cum sa scapi de el

Aparitia mucegaiului in baie este o problema foarte probabila si in acelasi timp foarte periculoasa. Ce poti face, atunci? Din fericire, mucegaiul vizibil in baie este usor de indepartat si exista cateva produse si unelte de uz casnic pentru eliminarea mucegaiului pe care le poti folosi pentru a scapa de problema.

Indepartarea in siguranta a mucegaiului din baie

Daca mucegaiului se intinde pe o suprafata mai mare de 10 metri patrati, trebuie sa contactezi un expert in inlaturarea mucegaiului. Indepartarea mucegaiului poate fi o munca periculoasa, chiar si atunci cand nu pare ca ar trebui sa fie. Cu toate acestea, daca vrei sa indepartezi singur mucegaiul, exista precautii neaparat necesare pe care trebuie sa le iei. Nu trebuie sa contaminezi restul casei, sa raspandesti mucegaiul in si mai multe zone si, mai important, nu trebuie sa inhalezi sau sa expui alte persoane sau animale de companie la cantitati potential mari de spori de mucegai periculosi.

  • Poarta haine si incaltaminte vechi pe care le puteti spala sau arunca dupa curatenie.
  • Poarta manusi, ochelari de protectie, masca de protectie.
  • In timpul curatarii, pune un ventilator ieftin sau vechi la fereastra pentru a ventila zona. Dupa ce ai terminat curatarea, arunca-l, deoarece sporii sunt aproape imposibil de indepartat. Inchide fereastra dupa ce ai terminat pentru a preveni ca sporii sa se intoarca in camera.
  • Arunca toate resturile infestate cu mucegai in saci dubli de gunoi pentru a le elimina.
  • In timp ce lucrezi, umezeste locurile mucegaite cu un pulverizator pentru a preveni raspandirea sporilor din aer.
  • Acopera conductele si usile pentru a preveni raspandirea sporilor. Opreste aparatul de aer conditionat si cuptorul, precum si orice alte echipamente care ar putea impinge aerul in jur.
  • Dupa aspirare, tine aspiratorul umed/uscat afara.

Ce solutii de curatare poti folosi:

Otet

  • Poti folosi otet alb sau distilat pentru a scapa de mucegaiul din baie.
  • Foloseste o sticla cu pulverizator pentru a imbiba zona mucegaita cu otet.
  • Lasa sa actioneze timp de 30 de minute.
  • Freaca zona afectata cu o perie.
  • Pulverizeaza a doua oara si lasa sa actioneze inca 30 de minute.
  • Clateste cu apa calda.

Bicarbonat de sodiu

  • Pentru a face o pasta de curatare, poti combina si 1/2 cana de bicarbonat de sodiu cu cateva lingurite de apa.
  • Aplica pe mucegai, lasa sa actioneze 10 minute, apoi foloseste o perie pentru a-l indeparta.
  • Daca exista mucegai pe sau in spatele gips-cartonului sau sub podeaua de sub faianta din baie - placile pot parea inclinate sau deplasate cand le atingi - va trebui sa angajezi un profesionist pentru a curata si repara zona.

Indepartarea mucegaiului de pe peretii vopsiti sau tapetati

Otetul alb, bicarbonatul si apa indeparteaza eficient mucegaiul de pe suprafetele vopsite. Vei avea nevoie de o sticla cu pulverizator si de alte cateva materiale pentru a curata peretii.

  • Combina doua linguri de bicarbonat cu 1/4 cana de otet alb si 2 cani de apa fierbinte intr-o galeata sau un bol de plastic.
  • Umple o sticla cu pulverizator.
  • Pulverizeaza solutia pe peretii vopsiti.
  • Indeparteaza reziduurile frecandu-le in mod repetat si stergandu-le cu o carpa umeda. Pulverizeaza din nou si lasa sa actioneze timp de 10 minute inainte de a se usca.

 

Cum sa previi aparitia mucegaiul in baie

Dupa ce ai indepartat mucegaiul din baie, trebuie sa iei cateva masuri pentru a preveni reaparitia acestuia.

1. Mentine zona de dus uscata

Inceaca  tot posibilul sa mentii baia ventilata corespunzator, pornind un ventilator de evacuare in timpul si dupa cateva minute de la fiecare baie sau dus si lasand usa baii deschisa ori de cate ori este posibil. Usuca covorasele de baie si carpele de spalat si spala prosoapele frecvent. Pentru o protectie suplimentara, poti folosi o racleta pentru suprafetele de sticla si gresie si usuca chiuvetele pentru a indeparta apa.

2. Instaleaza o perdea de dus

Asigura-te ca tragi perdeaua de dus de fiecare data cand il folosesti. In zilele noastre, poti cumpara perdele de dus decorative din material textil, combinate cu o captuseala de plastic de unica folosinta. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa inlocuiesti perdelele atunci cand se murdaresc.

Perdeaua de dus trebuie sa impiedice apa sa ajunga pe podeaua baii. Poti spala perdelele de dus mucegaite dar daca observi aparitia mucegaiului, acestea trebuie inlocuite.

3. Repara toate scurgerile

Mucegaiul la dus nu apare doar din apa din cada sau dus. Scurgerile pot provoca acumularea de umiditate, ceea ce duce la aparitia mucegaiului. Ori de cate ori observi o picatura sau o scurgere, nu o ignora si repar-o imediat. Daca nu poti remedia scurgerea, ar trebui sa apelezi la un instalator. Retine faptul ca este mult mai dificil sa indepartezi mucegaiul decat sa il previi.

4. Mentine uscate articolele de la dus

Scoaterea buretilor si a sticlelor cu produse din dus atunci cand nu sunt utilizate, va ajuta la tinerea mucegaiului la distanta. Cand pastrezi aceste articole in dus dupa utilizare, apa se acumuleaza sub ele pe masura ce se usuca si le transforma in mediul ideal pentru dezvoltarea mucegaiului si a igrasiei.

5. Reetanseaza rosturile

Daca ai placi de faianta in zona dusului, poti reetansa rosturile la fiecare 10-12 luni pentru a preveni patrunderea umezelii in crapaturile fine. Crapaturile creeaza o cale de patrundere a umezelii, creand mediul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului.

6. Foloseste produse care limiteaza umiditatea

Un dezumidificator este o solutie simpla si eficienta pentru a elimina umezeala si potentialul mucegai din baie. Adesea functionand impreuna cu un ventilator de evacuare pentru baie, un dezumidificator colecteaza umezeala din aer si poate reduce drastic umezeala in doar cateva ore. Daca este utilizat in mod regulat, nivelurile de umiditate din aer vor scadea in timp - la fel ca si sansele de reaparitie a mucegaiului sau a igrasiei.

7. Cresterea luminii naturale si a ventilatiei

Mucegaiul creste in zonele umede si intunecate, asa ca maximizarea surselor de lumina naturala si ventilatie din baie este extrem de importanta. Pentru a creste fluxul de aer, asigura-te ca ventilatorul de evacuare este pornit atunci cand curge apa calda si daca ai o fereastra la baie, las-o intredeschisa timp de cel putin 30 de minute dupa o baie sau un dus.

8. Foloseste cea mai buna vopsea pentru bai

Pentru peretii vopsiti ai baii, foloseste un finisaj semilucios care creeaza o suprafata rezistenta la apa. Ia in considerare utilizarea unei vopsele formulate cu agenti antimicrobieni care inhiba mucegaiul sau adaugarea de inhibitori de mucegai in vopsea inainte de a o aplica.

Mucegaiul poate fi o problema infricosatoare, dar in multe cazuri, nu exista motive de panica. Folosirea unuia dintre produsele naturale de curatare a mucegaiului din acest ghid va rezolva in siguranta majoritatea problemelor legate de igrasie si mucegai. Cu toate acestea, exista situatii in care ar putea fi momentul sa apelezi la profesionisti.