Cum sa cureti  para de dus folosind produse pe care le ai in casa

Daca dusul pulverizeaza in toate directiile sau nu ofera o presiune constanta a apei, probabil ca este timpul pentru o curatare temeinica. Dusurile pulverizeaza adesea neuniform deoarece gaurile lor mici au fost astupate cu depozite minerale. Pentru ca apa sa curga liber, trebuie sa indepartezi aceste depozite.

Intelegerea modului de curatare a unei pere de dus este benefica pentru sanatatea familiei tale. Mediile umede, precum cel din interiorul unei camera de baie, sunt locuri de reproducere pentru bacterii. Un studiu recent realizat a constatat ca dusurile rezidentiale contin adesea cantitati abundente de Mycobacterium (un gen de bacterii despre care se stie ca provoaca boli pulmonare) care cresc in pelicula lipicioasa din interiorul duzelor din para de dus.

Din fericire, poti detartra para de dus folosind cateva articole de uz casnic!

Inainte de a incepe

Inainte de a incepe curatarea perei de dus, verifica cat de grav este blocajul. Daca apa inca iese din duza si majoritatea orificiilor mici par a fi transparente, probabil ca nu va trebui sa scoti para de dus pentru o curatare profunda. Daca debitul de apa este foarte restrictionat si acumularea pare severa sau daca ai incercat sa curati para de dus fara a o demonta dar ai in continuare probleme cu presiunea apei, este posibil sa fie nevoie sa demontezi para de dus.

Daca para de dus are o suprafata cromata, din otel inoxidabil sau din alta suprafata metalica, incearca sa cureti mai intai para de dus fara sa o demontezi. Uneltele pot zgaria aceste finisaje delicate, asa ca evita sa le folosesti daca este posibil.

Materiale necesare

Laveta moale

Cheie franceza

Elastic de cauciuc

Banda izolatoare

Punga de plastic

Otet alimentar

Carpa

Periuta de dinti

Scobitoare sau ac de siguranta

Bicarbonat de sodiu

Metoda 1: Fara demontare (cu otet)

Daca nu poti scoate para de dus sau vrei sa eviti acest pas, iata cum o poti curata si indeparta depunerile minerale de la suprafata folosind un mic truc care nu necesita nimic mai mult decat un elastic de cauciuc, o punga de plastic si putin otet.

Fixeaza punga cu otet

Mai intai, infasoara un elastic de cauciuc deasupra perei de dus. Este recomandat sa  infasori elasticul in jurul tevii de dus o data sau de doua ori, astfel incat sa fie strans. Umple o punga de plastic cu otet alb distilat. Ataseaza punga la para de dus strecurand marginea superioara a pungii pe sub elastic.

Asteapta o ora, apoi scoate punga si deschide robinetul pentru a clati. Lustruieste cu o carpa moale.

Metoda 2: Cu demontare (pentru o curatare mai temeinica)

Daca depunerile de minerale nu pot fi curatate doar cu otet, va trebui sa scoti para de dus pentru a face o curatare mai temeinica.

Demontarea 

Pentru a demonta para de dus, trebuie sa desurubezi  piulita de la baza sa. Ai grija sa nu deteriorezi finisajul corpului de dus. Foloseste o cheie franceza in loc de  cleste. Inveleste unealta cu o carpa in timp ce lucrezi pentru a evita zgarieturile.

Clatirea

Rulati un jet puternic de apa prin para de dus, tinandu-l cu susul in jos sub un robinet. Scopul este sa clatesti resturile desprinse prin deschiderea care se conecteaza la bratul de dus. Daca exista inca depuneri minerale, poti freca para de dus cu o periuta de dinti veche si otet pentru a desprinde resturile.

Daca utilizezi un produs de curatare cu vapori puternici, asigura-te ca spatiul are o ventilatie adecvata. Fiecare persoana reactioneaza diferit la vapori, dar cel mai bine este sa deschizi o fereastra sau sa pornesti un ventilator de fiecare data cand cureti dusul.

ATENTIE: Asigura-te ca nu folosesti o perie dura daca para de dus are un finisaj cromat sau metalic. Pot aparea zgarieturi si urme de uzura.

Curatarea

Foloseste o scobitoare sau un ac de siguranta pentru a scoate depunerile suplimentare. Daca ai o para de dus cu proeminente flexibile din plastic, le poti misca cu degetele pentru a desprinde depunerile de calciu. Acest lucru il poti face si fara sa demontezi para de dus si lasand apa sa curga, asa cum apare in filmul urmator:

Inmoaie componentele in otet

Scufunda complet para de dus in otet pentru a dizolva depunerile de calcar ramase. Asigura-te ca nu inmoi si cureti para de dus cu inalbitor. Inalbitorul favorizeaza cresterea productiei de bacterii daunatoare in orificiile perelor de dus. In plus, inalbitorul poate fi caustic, asa ca este mai bine sa il eviti.

In schimb, pentru o putere de curatare suplimentara, adauga cateva linguri de bicarbonat de sodiu in otet inainte de a le inmuia. Abrazivul natural va ajuta la eliberarea orificiilor infundate. Clateste din nou.

Reasambleaza para de dus

Mai intai, infasoara un strat de banda izolatoare in jurul filetului bratului de dus pentru a asigura o etansare buna. Reataseaza para de dus la bratul de dus folosind o cheie. Protejeaza finisajul folosind carpe moi sau prosoape in timp ce lucrezi.

Pentru a preveni formarea bacteriilor si a depunerilor calcaroase, trebuie sa alegi o para de dus special conceputa pentru aceste probleme. Iata ce caracteristici trebuie sa urmaresti:

Caracteristici importante pentru o para de dus igienica:

 

Duze din silicon (anti-calcar)

Acestea se pot curata usor doar prin frecarea cu degetul.

Impiedica depunerile de calcar sa se intareasca.

Material antibacterian sau tratat antimicrobian

Unele pere de dus folosesc tratamente cu ioni de argint sau alte materiale care reduc riscul de bacterii (ex: Legionella).

Para de dus cu auto-curatare

Anumite modele sunt construite pentru a evacua automat apa dupa folosire, reducand umezeala stagnanta unde se pot forma bacterii.

Para de dus filtranta (cu filtru anti-calcar)

Unele modele includ filtre care reduc calcarul si impuritatile din apa (de obicei folosesc carbon activ, KDF sau bile minerale).

Bonus: protejeaza si pielea/parul.

 

Recomandari populare (2025):

Hansgrohe Raindance Select S – duze anti-calcar, sistem QuickClean, calitate germana.

Grohe EcoJoy – tehnologie anti-calcar + economie de apa.

Sfaturi suplimentare:

Pentru a mentine presiunea apei constanta si puternica, planifica sa cureti temeinic para de dus cel putin o data pe luna chiar daca este "anti-calcar". Acest lucru va ajuta la prevenirea cresterii bacteriilor si a depunerilor de calcar. Curata suprafata perei de dus cu otet ca parte a rutinei de curatare a baii in fiecare saptamana.