Indiferent de cat de bine se face finisarea baii si a vaselor sanitare se intampla de multe ori sa ramana silicon in exces in aceste zone. Fie ca ai finisat baia in graba sau meseriasii nu au fost eficienti, siliconul in plus este inestetic, deranjant si poate dezvolta mucegai datorita umezelii din jurul obiectelor sanitare.

Inlaturarea siliconului in plus nu se face neaparat foarte usor din cauza proprietatilor materialului, insa este necesar sa faci acest lucru cat mai repede pentru a preveni innegrirea si mucegairea acestor zone.

Indiferent ca siliconul in exces se regaseste la cazi, vase wc sau lavoare, trebuie sa ai rabdare si sa fii atent daca vrei sa ai succes in inlaturarea lui.

Cum poti indeparta siliconul in exces de la rosturi si imbinari?

Una dintre solutiile cele mai recomandate este inlaturarea lui manuala. Desi presupune un efort mecanic si o atentie sporita, aceasta metoda este preferata de multi pentru ca nu afecteaza suprafetele asa cum se intampla la utilizarea necorespunzatoare a unor solventi si detartranti. Pentru a duce la bun sfarsit acest procedeu ai nevoie de urmatoarele:

  • Un uscator de par;

  • Clor;

  • O lama, un cutter sau un cutit;

  • Manusi de protectie.

Prima oara vei curata cu atentie siliconul in exces de un eventual mucegai, prin spalarea zonei cu clor (sau cu solutii dedicate). Acest lucru este important ca sa nu raspandesti ulterior sporii de mucegai in aer.

In cele din urma, daca esti sigur in totalitate ca materialul de la imbinari si rosturi este silicon, il poti incalzi utilizand un uscator de par. Odata incalzit, te poti folosi de lama sau de cutter ca sa tai partile in exces si sa le arunci.

Totusi, ai grija la materialele imbinate cu silicon. Daca acestea sunt realizate din plasticuri sau diferite materiale fibroase, incalzirea cu uscatorul le poate topi, deci nu este indicat sa le incalzesti prea tare.

Pe langa metoda manuala, poti folosi si substante dedicate ce se gasesc in magazinele de specialitate, insa acestea contin solventi, deci folosirea lor este riscanta pentru unele tipuri de materiale din care vasele sanitare sunt facute. Daca esti totusi hotarat sa folosesti o astfel de substanta, este recomandat sa o testezi mai intai.

Solutiile speciale iti sunt de multe ori indicate in magazine, insa nu toate sunt eficiente. Exista si solutii care pur si simplu ofera acestor suprafete o rezistenta crescuta la mucegai, dar care nu ajuta la inlaturarea propriu zisa a excesului de silicon, ba chiar adauga la acesta un nou strat.

In concluzie

Metoda manuala este cea mai indicata, chiar si daca nu poti folosi uscatorul de par prea insistent, daca ai rabdarea suficienta si esti cat de cat meticulos. Totusi, daca nu reusesti sa faci asta si vrei neaparat sa apelezi la varianta chimica, consulta un specialist pentru a avea grija ca substanta folosita sa nu degradeze suprafetele sau inlature luciul lor.

Inlaturarea siliconului in exces nu este un lucru foarte simplu, insa nici nu ar trebui sa iti dea mult prea mari batai de cap. Cu putin efort, orice vas sau suprafata sanitara va arata asa cum trebuia sa arate de la bun inceput.