Daca ai o baie mica si vrei sa economisesti spatiu sau pur si simplu vrei s-o lasi sa respire si sa-i aduci un plus de stil, opteaza pentru o cabina de dus fara cadita sau de tipul walk-in.

Este mai practica si mai usor de montat, fiind usor de adaptat pentru orice colt al baii si usor de integrat. Iata de ce materiale ai avea nevoie si care ar fi pasii de constructie pentru a avea asa ceva la tine acasa, daca te decizi sa renunti la cada clasica:

Sunt mai multe moduri in care poti construi o cabina de dus fara cada sau zidita, iar asta tine de forma baii si de preferintele tale. Poti s-o delimitezi cu pereti din sticla sau din caramida sau s-o plasezi intre doi pereti deja existenti, poti s-o montezi cu usa sau fara usa.

In cazul cabinei cu usa trebuie sa te asiguri ca ai spatiu suficient ( minim 80 de centimetri), iar in cazul celei fara usa sa asiguri o distanta suficienta a zonei de dus de la intrare pana la sursa de apa, precum si o panta corecta a pardoselii catre rigola astfel incat apa sa nu ramana pe pardoseala in afara zonei de dus.

Cabina se construieste in jurul scurgerii deja existente

Mai intai se demonteaza obiectele sanitare, apoi se delimiteaza zona in care se va afla cabina de dus si se realizeaza o panta de scurgere acolo unde va fi montata, turnandu-se o sapa de egalizare. Se mai poate construi un prag la intrarea in cabina sau se poate adanci pardoseala din interiorul oricarei cabine de dus pentru ca apa sa nu se imprastie in toata baia.

Podeaua baii se hidroizoleaza in intregime – partea practica a acestui tip de cabina walk-in este ca, in lipsa unei cadite, apa se scurge direct in pardoseala, fara nevoia unui intermediar, asa ca aceasta trebuie izolata foarte bine.

Un avantaj ar fi sa aveti deja incalzire in pardoseala

Hidroizolatia se face aplicand o membrana hidroizolanta si material hidroizolant pe toata suprafata podelei si apoi pe pereti, iar aici aveti la dispozitie mai multe tipuri de materiale pe care le puteti descoperi si utiliza singuri.

Peretii laterali ai zonei de dus pot fi realizati atat din gips carton sau zidarie (peste care se placheaza obligatoriu faianta), fie din sticla securizata. Daca se doresc pereti din sticla, acestia se comanda pe dimensiune avand grija sa achizitionati setul complet care cuprinde de regula: sine de prindere in podea si perete, brat metalic de rigidizare, chedere sau garnituri de etansare. Podeaua baii o puteţi placa cu gresie, faianta sau piatra naturala, folosind adezivii potriviti pentru fiecare, iar in locul bateriei de cada se monteaza o coloana de dus.

Cabinele de dus de tip walk in au un design modern care permite personalizarea atat a peretilor laterali cat si a pardoselii prin alegerea anumitor tipuri de placi ceramice.

Singurele lucruri de care trebuie sa tineti cont si sa le acordati maxima importanta sunt crearea unei pante corecte spre rigola sau sifonul de dus, alegerea unei rigole de dus de buna calitate cu debit optim si hidroizolarea perfecta atat a pardoselii cat si a peretilor placati cu faianta.

Deasemenea, hidroizolatia trebuie racordata corect, conform instructiunilor, la rigola de dus astfel incat sa nu existe posibiltatea ca apa sa se scurga decat prin sifon.