Cada de baie reprezinta elementul central al baii, fiind asociata nu doar cu igiena, ci si cu nivelul de confort. Pentru a te asigura ca aceasta poate fi utilizata fara probleme, este esential sa fie instalata corespunzator. Montarea unei cazi de baie poate parea o sarcina complicata la prima vedere, dar cu putina pregatire si atentie la detalii, poti sa realizezi acest proiect cu succes. O cada de baie noua poate aduce un plus de confort si estetica in baia ta, si poti economisi bani in cazul in care decizi sa faci instalarea singur. Iata ghidul nostru despre cum sa montezi o cada de baie.

Pregatirea initiala

Inainte de a incepe montarea cazii de baie, este important sa ai toate uneltele si materialele necesare la indemana. Vezi lista de mai jos:

1. cada de baie noua

2. set de picioare montaj cada (daca nu sunt incluse)

3. panou frontal si lateral (daca nu sunt incluse)

In functie de amplasare vei decide si de cate panouri ai nevoie; daca montezi o cada dreptunghiulara pe colt, vei avea nevoie de un panou frontal si unul lateral; dacă aceasta va fi montată pe centrul peretelui, este necesar un panou frontal si doua laterale; montajul intre trei pereti necesită doar panou frontal; pentru o cada semirotunda pe colt se foloseste doar un panou frontal. 

Asigura-te ca aceastea sunt compatibile. Pe site-ul nostru vei primi recomandari de panouri in functie de modelul de cada ales. 

1. placa de nivelare

2. nivela cu bula de aer (poloboc)

3. surubelnita sau surubelnita cu acumulator

4. cleste si cheie

5. tevi si accesorii pentru evacuarea apei

6. garnituri si silicon de etansare

7. bormasina sau fierastrau pentru lucrarile de taiere (daca este necesar)

Pasul 1: Masurarea si pregatirea spatiului

Incepe prin a masura spatiul in care va fi montata cada de baie. Asigura-te ca dimensiunile cazii se potrivesc in mod corespunzator si ca locatia aleasa este adecvata pentru toate conexiunile necesare. Este important sa ai acces la conductele de apa si de scurgere a apei.

Pasul 2: Instalarea picioarelor cazii

Daca viitoarea ta cada ta de baie are picioare separate, monteaza-le conform instructiunilor din pachet. Asigura-te ca picioarele sunt reglabile pentru a obtine o pozitie orizontala si ca sunt instalate in mod corespunzator pentru a sustine greutatea cazii.

Pasul 3: Verificarea nivelului

Plaseaza placa de nivelare pe podea si apoi pune cada pe placa respectiva. Foloseste polobocul pentru a va asigura ca cada este orizontala. Daca nivelul nu este corect, ajusteaza picioarele pentru a obtine o pozitie corecta.

Pasul 4: Conectarea tevilor de alimentare cu apa

Conexiunile pentru tevile de alimentare cu apa se afla in spatele cazii. Alege o conexiune pentru apa rece si una pentru apa calda, apoi conecteaza-le la tevile de apa corespunzatoare. Foloseste clestele si cheia pentru a strange bine conexiunile. Asigura-te ca sunt etanse si ca nu exista scurgeri.

Pasul 5: Instalarea scurgerii

Scurgerea trebuie conectata la conducta de evacuare a apei. Foloseste garnituri si silicon de etansare pentru a asigura o conexiune etansa. Verifica daca nu exista scurgeri de apa dupa ce ai conectat scurgerea.

Pasul 6: Etansarea si finisarea

Aplica silicon de etansare in jurul marginilor cazii de baie pentru a preveni scurgerile de apa si pentru a oferi o etanseitate corespunzatoare. Poti aplica, de asemenea, silicon in jurul scurgerii pentru o etansare suplimentara. Curata orice urme de silicon in exces cu o carpa umeda.

Pasul 7: Verificarea finala

Verifica din nou nivelul cazii de baie pentru a te asigura ca este orizontala. Deschide apa si verifica daca nu exista scurgeri sau probleme la conexiuni.

Cu acesti pasi, ar trebui sa reusesti sa montezi cu succes o cada de baie in baia ta. Asigura-te ca respecti intotdeauna instructiunile producatorului pentru fiecare componenta si ca te asiguri ca toate conexiunile sunt etanse si sigure. Daca nu te simti increzator in abilitatile tale de instalare, poti apela intotdeauna la un profesionist pentru a-ti ajuta cu acest proiect. O cada de baie bine instalata poate aduce un plus de confort si valoare in locuinta ta.