Fie ca vrem, fie ca nu vrem, vasul de toaleta este unul dintre locurile la care ne intoarcem zi de zi si caruia trebuie sa-i acordam o atentie la fel de mare ca altor obiecte sanitare care ne fac viata mai confortabila si mai usoara. Vasele de toaleta sunt de mai multe feluri, gandite in functie de nevoile baii tale. Asa ca nu ar strica sa te familiarizezi cu ele inainte sa mergi la cumparaturi. Iata care sunt principalele tipuri de vase wc:

Vasul de toaleta cu montaj pe pardoseala

Acesta este cel mai raspandit si mai usor de montat vas de wc, precum si cel mai accesibil din punct de vedere financiar. Are dimensiunea standard, putand fi usor de integrat in spatii inguste si compatibil cu mai multe tipuri de rezervoare. Este un vas elegant pe care se poate monta rezervorul din ceramica, fiind preferat de cei care cauta un aspect retro al camerei de baie.

Vasul poate fi cuplat si cu un rezervor ingropat, avantajul in acest caz fiind ca acesta nu necesita si cadrul metalic ingropat pe care se ‘suspenda’ de obicei rezervorul.  

Vasul de toaleta suspendat

Un model foarte popular, gratie aspectului sau elegant, spatiului mic pe care il ocupa si usurintei cu care se intretine. Atat corpul vasului, cat si spatiul de sub el se curata usor, avand in vedere ca vasul nu atinge podeaua. Un alt avantaj pretuit de utilizatori este faptul ca rezervorul nu este la vedere si, astfel, nu incarca baia – de altfel, acest tip de vas se utilizeaza doar cu rezervoare de WC ingropate. Acest tip de rezervor este mai silentios decat cel la vedere. Vasele de toaleta suspendate sunt mai scumpe insa decat alte tipuri – pe langa vasul de toaleta propriu-zis, mai trebuie sa cumparati rezervorul ingropat, prevazut cu clapeta de actionare si capacul de WC – si necesita un efort in plus la montare fata de cele pe pardoseala.

Vasul de toaleta cu rezervor asezat, aparent

Acesta este potrivit pentru baile spatioase, avand dimensiuni mari. Rezervorul are aceleasi linii si forme precum corpul vasului, oferind un design compact, si permite o scurgere mixta, pe verticala sau orizontala. De regula, el vine in set complet echipat, dar poate fi achizitionat si separat: vasul de wc, capacul si rezervorul asezat.

Vasul de toaleta cu functie de bideu

Intalnit mai mult in Occident, tipul acesta de vas de WC a inceput sa castige teren si in baile de la noi.  Aceasta solutie a aparut pentru a suplini bideul clasic, care ocupa mult spatiu, fiind si o alternativa mai ieftina a acestuia, desi costa mai mult decat un vas de toaleta simplu.  Vasul de WC cu functie de bideu poate fi montat pe pardoseala sau suspendat, iar pentru actionarea functiei de bideu trebuie cumparata o baterie speciala sau una simpla de dus.

Rezervoarele sunt la randul lor de mai multe tipuri:

  • La semi-inaltime fata de vasul de wc – nu este cel mai estetic vas, dar este accesibil la pret si usor de montat,  fiind potrivit pentru baile mici.

  • Montat pe vasul de wc – o optiune mai eleganta, din ceramica, recomandata pentru baile de dimensiuni normale spre mari.

  • Montat in perete – asociate cu vasele de toaleta suspendate, dar care pot fi instalate si pe un wc de pardoseala; marile sale avantaje sunt ca faptul ca nu se afla la vedere si ca este usor de curatat, oferind si un plus de eleganta baii tale.