A venit acel moment din viata ta in care te-ai decis ca vrei sa iti montezi o cabina de dus. Poate ti se pare o varianta mai comoda decat o cada clasica sau pur si simplu nu ai prea mult spatiu la dispozitie si vrei sa lasi baia sa respire. Cand vei incepe cautarile, te vei lovi insa de o gama variata de modele si poate n-ar strica sa faci un mic research inainte, ca sa-ti dai seama ce cabine de dus ar merge în baia ta si sa stii de ce lucruri sa tii cont atunci cand o alegi pe cea mai potrivita. Mai jos ai un mic ghid care te ajuta sa te orientezi prin hatisul cabinelor de dus.

Ce trebuie sa stii, inainte de toate, este ca exista doua tipuri cabine de dus:

Cabina de dus cu cadita

Este alegerea potrivita daca iti doresti o cabina simpla, usor de instalat, cu un look clasic. Cabinele cu cadite foarte putin inalte nu pot fi folosite pe post de cada, ci doar pentru sustinerea picioarelor si scurgerea mai rapida a apei. Tine minte ca acrilul este cel mai bun material pentru caditele de dus in ceea ce priveste raportul calitate/pret.

Cabina de dus fara cadita sau de tipul walk-in

Este alegerea potrivita vrei sa economisesti spatiu in baie si sa-i aduci un plus de stil. Este mai practica si mai usor de montat, fiind usor de integrat si de adaptat pentru orice ungher al baii. Ea poate fi folosita doar pentru dusuri, insa poti sa-i atasezi un sistem vertical de hidromasaj pentru un plus de relaxare şi confort. Un astfel de sistem consta intr-o cadita clasica, din acril sau alt material de tip compozit si un perete fix din sticla.

Acest sistem nu are incluse usi, accesul facandu-se direct in zona de dus (de aici si denumirea de ‘walk-in’)

Pentru ambele sistele se poate opta pentru varianta fara cadita, in care scurgerea apei se face direct pe gresie si de acolo intr-o rigola de pardoseala sau mai nou si intr-o rigola de perete.

Aici insa, trebuie acordata o mare atentie hidroizolarii perfecte a stratului suport (șapă) si a racordării rigolei la stratul hidroizolant pentru a preveni infiltratiile de apă.

Urmeaza alegerea usilor, cele mai durabile si elegante solutii fiind cele glisante.

Usile batante folosesc mai mult spatiu si incomodează atunci cand le deschizi - verifica partile lor mobile şi mai ales balamalele. Ar fi bine ca acestea, la fel ca şi mânere uşilor, să nu fie din plastic cromat, al carui invelis de acoperire se dezlipeste foarte repede si care se poate rupe dupa cateva luni de folosire, ci dintr-un material durabil,  care să permită o utilizare intelungata Asigura-te si ca usile se inchid bine au chedere de calitate, care sa nu permita iesirea apei.

Fa tot posibilul ca geamul cabinei de dus sa fie dintr-o sticlă securizată, groasă (cel putin 6 milimetri), care se sparge in bucati mici si produce mai putine leziuni in cazul unei lovituri puternice. Fie ca e clara, semi-opaca sau serigrafiata, asigura-te ca sticla este usor de curatat. Etanseizarea este importanta si in cazul suruburilor si al elementelor de prindere (sau de imbinare), pentru ca apa sa fie tinuta la distanta. Asa ca ai grija ca ele sa vina cu capace care le acopera bine, pentru ca altfel ele pot rugini si se pot rupe sau desprinde. Stai departe de elementele de imbinare din plastic, pentru ca nu rezista mai mult de cateva utilizari.