Parchetul reprezinta o alegere sofisticata si durabila pentru podelele din bucatarie, aducand un aspect elegant si cald in acest spatiu central al casei tale. Cu toate acestea, inainte de a face o alegere, este esential sa analizezi diversele tipuri de parchet disponibile si sa te asiguri ca il alegi pe cel mai potrivit pentru nevoile si cerintele specifice ale bucatariei tale.

Potrivit criteriilor de selectie a parchetului, alegerea ideala este reprezentata de un parchet care rezistent la apa, zgarieturi si pete, cu o grosime de 8 mm, 10 mm, 12 mm sau 14 mm. Recomandam in mod special parchetul cu o grosime minima de 12 mm pentru a asigura durabilitate in cazul utilizarii in bucatarie pe termen lung. Aceasta se datoreaza faptului ca un parchet cu grosimea de 12 mm sau 14 mm poate gestiona cu succes presiunea exercitata de mobilierul de bucatarie, fara a suferi prea mult. 

Variante de parchet pentru bucatarie, disponibile pe GQS German Quality

Unul dintre cele mai populare tipuri de parchet pentru bucatarie este parchetul vinil SPC (Solid Polymer Core). Acest tip de parchet ofera o rezistenta deosebita la umiditate si apa, ceea ce este esential intr-un mediu precum bucataria, unde exista riscul de a varsa lichide. Parchetul vinil SPC este realizat dintr-un amestec de pulbere de piatra si plastic, conferindu-i o durabilitate exceptionala si o rezistenta la uzura. De asemenea, este usor de curatat si intretinut, ceea ce il face potrivit pentru o utilizare practica in bucatarie.

 

Kahrs Lemn DBW 229-030 Parchet vinil SPC, stejar crem (oulanka) - GQS German Quality

Pe de alta parte, parchetul din lemn triplu stratificat reprezinta o alegere traditionala si eleganta pentru bucatarie. Acest tip de parchet consta in trei straturi de lemn dispuse in mod strategic pentru a oferi o rezistenta sporita la umiditate si deformare. Lemnul triplu stratificat aduce un aspect natural si calduros in bucatarie, creand o atmosfera primitoare. Din portofoliul nostru poti achizitiona parchet triplustratificat disponibil intr-o varietate de finisaje, inclusiv uleiat sau lacuit, astfel incat sa-l poti alege pentru a se potrivi perfect cu decorul bucatariei. Barlinek Pure Classico Parchet lemn triplustratificat, bej (Stejar Vibrance Herringbone 110) - GQS German Quality

Beneficiile parchetului in bucatarie

Beneficiile parchetului in bucatarie sunt numeroase si merita luate in considerare inainte de a face o alegere finala. Unul dintre avantajele majore ale parchetului este ca este mai confortabil pentru picioare decat alte tipuri de pardoseli reci, precum gresia sau piatra. In plus, parchetul contribuie la izolarea termica a spatiului, pastrand caldura in incapere si reducand costurile de incalzire.

Un alt beneficiu important al parchetului in bucatarie este usurinta in curatare si intretinere. Parchetul vinil SPC, de exemplu, poate fi curatat cu usurinta cu o matura si un mop, iar proprietatile sale rezistente la apa fac ca inlaturarea petelor sa fie o sarcina simpla. Parchetul din lemn triplu stratificat necesita o atentie sporita la curatare pentru a preveni daunele cauzate de umezeala, dar aspectul sau natural si cald merita efortul suplimentar.

Modelul parchetului in functie de stilul de amenajare

Alegerea parchetului pentru bucatarie trebuie sa se potriveasca cu stilul general de amenajare a spatiului. In functie de preferinte si design, recomandam parchet laminat in nuante neutre si culori deschise pentru un stil modern si minimalist. In cazul unui stil clasic sau traditional, parchetul din lemn sau laminat cu finisaj natural si model Herringbone poate adauga un aer clasic. 

Pentru un design rustic sau boem, se pot alege parchetul din lemn masiv cu un aspect vechi sau usor uzat, preferabil in nuante mai inchise si cu accente rustice. Pentru un stil industrial, parchetul laminat cu aspect de beton sau metal poate completa designul industrial, in timp ce un stil eclectic poate beneficia de o combinatie creativa de diferite tipuri de parchet, modele si culori contrastante.