Cu totii ne dorim sa ne bucuram, in siguranta, in confortul propriei bai. Este cel mai uman lucru posibil pe care ni-l putem dori. Totusi, numeroase bai cuprind elemente care pot cauza diferite accidente si consecinte serioase.

Acest lucru este valabil nu doar in cazul persoanelor in varsta, ci si in cazul tinerilor adulti. De aceea, atunci cand proiectam o baie cu un design potrivit pentru toata lumea, avem in vedere ca aceasta sa fie construita astfel incat sa ofere un grad ridicat de siguranta.  

Creati un mediu sigur in baie

Statisticile arata ca o baie poate ajunge sa fie cel mai periculos spatiu din cadrul unei locuinte. Conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din Statele Unite, in fiecare an aproximativ 235.000 de oameni ajung la camera de urgente din cauza accidentelor cauzate in baie.

Pentru a preveni astfel de accidente este important sa luam in considerare anumite masuri de precautie. Acest lucru este posibil prin proiectarea si construirea unei bai lipsita de elemente care ar putea sa iti puna siguranta in pericol.

1.        Spatiu de intrare in dus la nivelul podelei

Cabinele sau cazile de dus de moda veche au intrari inalte care pot provoca accidente inutile. Atunci cand cautati un dus adecvat, o solutie foarte buna este cel cu canal de scurgere liniara. Astfel, suprafata cabinei de dus este la acelasi nivel cu podeaua din baie. In combinatie cu un panta liniara de scurgere, beneficiati de un drenaj eficient al apei si, astfel, scad sansele de alunecare. In plus, o astfel de cabina de dus la nivelul podelei permite accesul usor al scaunului cu rotile.

2.     Folositi un scaun de dus intr-o cabina de dus incapatoare

Desi nu este aplicabil in cazul persoanelor tinere, tot mai multe persoane in varsta beneficiaza de posibilitatea de a sta in sezut in timpul dusului. Astfel ca, in timpul dusului, oamenii se pot odihni simultan. Pentru ca un astfel de scaun de dus ocupa spatiu, o cabina de dus spatioasa este o solutie foarte buna.

3.     Creeaza in baie suficient spatiu de manevra

Baile destinate persoanelor in varsta sunt mult mai spatioase, intocmai pentru a facilita un grad mai mare de miscare. Totusi, pentru multi o baie spatioasa este considerata un lux. Dar folosind corect anumite elemente si o schema de construire bine stabilita si implementata, poti crea suficient de mult spatiu chiar si intr-o baie de dimensiuni mai mici. De exemplu, in cazul anumitor obiecte sanitare precum dulapurile de perete poti gasi o alternativa precum rafturile pe nise fixate in perete. De asemeni, peria de wc sau hartia igienica pot fi amplasate inauntrul peretului. Folosind spatiile din interiorul
peretilor, inlaturi orice risc asociat cu prinderea lor de perete si posibile accidente.

4.     Placi rezistente la alunecare

In general, accidentele cauzate de caderea in baie au loc din cauza placilor alunecoase. De exemplu, alegerea unei gresii sau placi rezistente la alunecare, cu o suprafata aspra, va reduce considerabil sansele de cadere. Poti alege placi rezistente la alunecare atat pentru podeaua din dus cat si pentru intreaga baie.

5. Instaleaza o supapa anticondens cu control termostatic al temperaturii

Schimbarea brusca a temperaturii poate determina anumite accidente nefericite. Pentru a preveni acest lucru instaleaza o supapa cu control termostatic. Este solutia optima in orice tip de baie. Instalarea unui astfel de robinet termostatic este sigur atat pentru tine, cat si pentru copilul care foloseste dusul.

6.   In caz de nevoie, instaleaza bare de sprijin

In special pentru persoanele in varsta, nu este un lux sa aiba un ajutor suplimentar pentru a se aseza sau ridica in siguranta din dus. De exemplu, diferite modele de bare de sprijin contribuie la crearea unui mediu in baie sigur. Aceste bare de sprijin sunt, in special, folositoare langa toaleta si dus. Alegerea unui suport pentru hartia iginenica si a unui suport incorporat pentru peria de toaleta elimina complet si posibilitatea ca
acestea sa fie transformate in niste obstacole.

7.     Creeaza si mai mult spatiu folosind un sifon plat la chiuveta

O chiuveta fara dulap ii ofera unei persoane aflate in scaun cu rotile posibilitatea de a accesa mult mai usor chiuveta, de exemplu sa isi spele dintii. Anumite lavoare necesita un dulap pentru a ascunde sifonul. Un sifon special creat pentru situatii in care eliminarea dulapului este necesara, te ajuta sa economisesti mult mai mult spatiu de acces.

In concluzie, exista numeroase lucruri pe care le poti lua in considerare pentru a crea un spatiu sigur in baie. O baie obisnuita isi indeplineste functiile timp de vreo 10-15 ani de zile. Prin urmare, este important sa iei in considerare, inca de acum, posibilitatea de a proiecta si construi o baie lipsita de obstacole inutile. Astfel, te poti bucura, in
siguranta, de confortul din propria ta baie.